نقش ویژه مساجد در کارهای فرهنگی، آموزشی و تعاونی قابل توصیف نیست و مساجد محلات به عنوان پایگاههای مهم اجتماعی به شمار میروند.
خانم عبادی مسئول پایگاه مسجد محله ولیعصر شهرستان شاهرود در استان سمنان است. وی در گفتوگو با نهضت اجتماعی جوانان در خصوص فعالیتهای پایگاه مسجد عنوان کرد: طبق فرمایش مقام معظم رهبری، مسجد، سنگر است و در این سنگر تلاش میکنیم تا فعالیتهای زیادی انجام دهیم؛ از این رو مسجد از ساعت ۶ صبح تا ۱۲ شب باز است و افراد زیادی به دور هم جمع میشوند و مسجد منحصرا به اقامه نماز محدود نشده است.
وی افزود: تصمیمات مهم در مورد امور مسجد با مشورت و همفکری اعضای هیئتامنا، شامل بسیج برادران، بسیج خواهران و مجمع روحانیون انجام گرفته و در نهایت با اتخاذ یک تصمیم واحد، در مورد کارهای مختلف به اجماع میرسیم.
به جای ماهی دادن، ماهیگیری یاد دادیم
عبادی، با تاکید بر استفاده از ظرفیتهای مساجد در محرومیتزدایی عنوان کرد: از دیگر اقدامات مهمی که در مسجد انجام دادیم، توزیع بستههای معیشتی بین خانوادههای نیازمندان و محروم محله بود اما به مرور به این نتیجه رسیدیم که امکان توزیع این بستههای معیشتی به صورت روزانه وجود ندارد پس هیئت اندیشه ورز شامل شورای تصمیمگیری مسجد، تصمیم گرفت تا به جای توزیع بسته برای محرومیتزدایی، اقدام به درآمدزایی بین خانوادههای محروم کند؛ از این رو ۵ کارگاه تولیدی داخل مسجد تشکیل شد.
وی افزود: با تهیه لیستی از اعضای محل، افراد نیازمند و خانمهای سرپرست خانوار را شناسایی کرده و با تاسیس کارگاه خیاطی و تامین پارچه برای این کار، افراد نیازمند واقعی و صاحب تخصص در امر خیاطی را روی کار آوردیم. در ابتدا تجمع این خانمها به دلیل مشغلههای زندگی و بچه داری سخت بود و بعدها توانستیم با تعامل و ارتباط خوب، مسیر ورود این افراد به مسجد برای اشتغال و درآمد را هموار کنیم.
عبادی تشریح کرد: چرخهای خیاطی که در ابتدا مورد استفاده قرار گرفت، چرخهای قدیمی متعلق به خود افراد بود که در هنگام کار، مشکلاتی به وجود میآورد و بعدها توانستیم با رایزنی و اقدامات موثر، وامی تهیه کرده و تعدادی چرخ خیاطی جدید خریداری کنیم.
آموزش ۳۵۰ نفر و اعطای مدرک فنیحرفهای از طریق مسجد
عبادی در انتهای سخنان خود، از اشتغال ۳۵۰ نفر از اعضای آموزشدیده در مسجد خبر داده و گفت: موفق شدیم طی ۴ سال گذشته، با آموزش و برگزاری دورهها برای افراد، ۳۵۰ مدرک فنی حرفهای از طریق همین مسجد اعطا کنیم و همه این افراد در حال حاضر مشغول به کارهای گلیمبافی، فرشبافی و خیاطی هستند و علاوه بر فعالیت در کارگاه، از طریق کار در منزل به درآمد پایدار رسیده و بازار فروش خوبی به دست آوردهاند.
وی افزود: کارگاه خیاطی مسجد در ابتدا به تولید ماسک پرداخت و پس از آن که تقاضای ماسک کاهش یافت، توانستیم با گفتوگو با شهرکهای صنعتی، از طریق شرکتهای تولیدی برای اعضای کارگاه سفارش بگیریم؛ همچنین تعدادی از همین خانمهای محله که در ابتدا از طریق کارگاه مسجد به خیاطی مشغول بودند، اکنون موفق به اشتغال در شرکتهای شهرک صنعتی شدند.